H ΑΚΑΔΗΜΙΑ Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. είναι τελικά μία ουτοπία;

 


H ΑΚΑΔΗΜΙΑ Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. είναι τελικά μία ουτοπία;


    Για την ιστορία η Ακαδημία  πριν 22 χρόνια εξαγγέλθηκε μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα. Δυο χρόνια αργότερα παραχωρήθηκε δωρεάν μια έκταση 148 στρεμμάτων στην περιοχή Νέα Χιλή της Αλεξανδρούπολης για την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων της.. Η υπ. Αρθ. 15/3-4-02 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 68Α/8-4-02  αλλά η Ακαδημία Λιμενικού Σώματος ουδέποτε ιδρύθηκε στην Αλεξανδρούπολη, παρέμεινε μόνο στα χαρτιά όπως τόσα και τόσα νομοθετήματα, άλλωστε έχουμε μεγάλη παράδοση σε αυτό.


    Η Ακαδημία Αλεξανδρούπολης σύμφωνα με τις τότε εξαγγελίες θα φιλοξενούσε και θα εκπαίδευε 1.050 σπουδαστές σε κάθε σειρά, αναβαθμίζοντας έτσι μέσα από σειρές βασικής και επαναλαμβανόμενης εκπαίδευσης το επίπεδο των Στελεχών του Λιμενικού Σώματος. Οι εγκαταστάσεις θα ήταν πρότυπες, σύγχρονες και υψηλών προδιαγραφών μέσα σε έκταση 148.080 τ. μ. στη Νέα Χιλή. Το όλο έργο ήταν προϋπολογισμού 33,5 εκατομμυρίων ευρώ και οι εγκαταστάσεις που θα στεγαζόταν η ακαδημία στο συνολικό χώρο, θα καταλάμβαναν έκταση 37.633 μ2.


    Από τότε ψηφίστηκαν από τη Βουλή νομοθετήματα για τη βελτίωση και την αναβάθμιση του Λιμενικού Σώματος, το οποίο εξελίχθηκε σε Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή. Θεσμοθετήθηκε νέος τρόπος εισαγωγής στο Σώμα, μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Κι εμείς ακόμα περιμένουμε να λειτουργήσει μια Ακαδημία Λιμενικού Σώματος, όπως αναγγέλθηκε προ 20ετίας.


    Με το Π.Δ. 76/2018 «Οργάνωση και λειτουργία της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων και ένταξη αυτής στην ανωτέρα βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» (ΦΕΚ 146 Α/7-8-2018), καθορίζεται (άρθρο 3 παρ 3) οριστικά ο Πειραιάς, ως έδρα της Σχόλης και δεν προβλέπεται ο ορισμός της έδρας να γίνεται με Απόφαση του αρμοδίου Υπουργού, όπως με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο. Συνεπώς, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, στο σχέδιο αυτό που λέγαμε “Λιμενική Ακαδημία” στην Αλεξανδρούπολη μπαίνει οριστικό τέλος.


    Ας μεταφερθούμε τώρα στο έτος 2019 όπου εξασφαλίσθηκε με ενέργειες της τότε Ηγεσίας μία σημαντική και μεγάλη  «δωρεά για την πλήρη ανακαίνιση της Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας, όπου το προσωπικό του Λιμενικού εκπαιδεύεται και εξασκείται στην επιθεώρηση και προστασία των ελληνικών θαλασσών και ακτών» όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ιδρύματος στην επίσημη σελίδα του. Η πλήρης ανακαίνιση Ακαδημίας αναφέρεται, στο κτήριο της Σχολής Λιμενοφυλάκων στον Πειραιά. Για ακόμη μία φορά βέβαια, στο ίδιο έργο θεατές καθώς  βλέπουμε πως εδώ και 4 χρόνια δεν έχουμε ουδεμία θετική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση αν και είχαν  εξασφαλισθεί τα κονδύλια. Καμία ενημέρωση, καμία εξέλιξη και  καμία άποψη-προτροπή και πίεση από τον συνδικαλιστικό μας φορέα για την επίσπευση του συγκεκριμένου έργου.


    Για να καταλάβουμε όλοι πως το πρόβλημα είναι αποκλειστικά δικό μας και όχι συγκυριών ας δούμε πως και σε πόσο χρονικό διάστημα το Πυροσβεστικό Σώμα απορρόφησε άμεσα μία παρόμοια δωρεά από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το έτος 2018.Το 2021 ξεκίνησε η κατασκευή του και 12 μήνες αργότερα παραδόθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα.


   Όπως αναφέρει το ΙΣΝ, το Κέντρο Εκπαίδευσης δημιουργήθηκε στους χώρους της πρώην Αμερικανικής Βάσης στη Νέα Μάκρη, επί της λεωφόρου Μαραθώνος, συνολικής έκτασης 38 στρεμμάτων. Περιλαμβάνει 20 κτίρια με χώρους διοίκησης και διαβίωσης, αίθουσες διδασκαλίας και πρακτικής εξάσκησης, καθώς και υπαίθριες εκπαιδευτικές δομές. Στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου Εκπαίδευσης έχουν δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, πεδίο εκπαίδευσης, έρευνας και διάσωσης από σεισμό (urban search and rescue), εξομοιωτές πραγματικής πυρκαγιάς (live fire training props) και τοίχος αναρρίχησης-καταρρίχησης που προσομοιάζει με πρόσοψη κτιρίου, και ο οποίος χρησιμοποιείται για εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις σε ειδικές τεχνικές διάσωσης, ορειβατικά συμβάντα καθώς και σε συνήθεις τεχνικές επέμβασης σε πυρκαγιές πολυκατοικιών, με χρήση ειδικών κλιμάκων.


       Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στη Νέα Μάκρη


    Δεν είναι κακό εφόσον δεν ξέρουμε το πως, να πάρουμε παράδειγμα από αυτούς που το ολοκλήρωσαν και μάλιστα με επιτυχία! 


    Ας έρθουμε λοιπόν και στο σήμερα με την αριθμ.: 31/27-09-2022 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου «Έγκριση προγραμματισμού προσλήψεων έτους 2023» Ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθούν στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, με το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθορίζεται σε 24 και 60 αντίστοιχα. Ένας από τους λόγους που προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τον χαμηλό αριθμό των εισακτέων πέραν της μη ύπαρξης οργανικών θέσεων (που φυσικά δεν αναφέρθηκε επίσημα ποτέ) ήταν πως υπάρχει πρόβλημα με την στέγαση των δοκίμων λόγο της αύξησης των εισακτέων του Πολεμικού Ναυτικού, μιας και συστεγάζονται οι σχολές μας σε εγκαταστάσεις τους.


    Η ίδρυση λοιπόν «Ακαδημίας Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.», δηλαδή αυτόνομης Παραγωγικής Σχολής του Λ.Σ. είναι για ακόμη μία φορά επίκαιρη και επιτακτική όσο ποτέ, για όλα τα στελέχη του, (Αξιωματικούς και Λιμενοφύλακες), ώστε το Σώμα  να απεμπλακεί από τις Σχολές του Πολεμικού Ναυτικού. Ένα Σώμα όπως είναι το Λιμενικό Σώμα με 104 χρόνια ιστορίας για να ανταπεξέλθει στο πολύπλευρο και πολυδιάστατο έργο του, δηλαδή την επιτήρηση των συνόρων, την αστυνόμευση των λιμένων, την παροχή βοήθειας και διάσωσης, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την πάταξη της παράνομης δράσης χρειάζεται μια Ακαδημία με σύγχρονες ενιαίες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης που θα οδηγήσει στην αναγκαία αναβάθμιση της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο υπηρετεί την πρώτη στον κόσμο ναυτιλία, την ελληνική ναυτιλία και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας και ολόκληρης της Ευρώπης, με ότι συνεπάγεται αυτό. Η αρχική και συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση θα πρέπει να αποτελεί πλέον το πιο βασικό στοιχείο του ανθρωπίνου δυναμικού του και θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως εθνικής σημασίας και υψηλής προτεραιότητας, με έμφαση στον σχεδιασμό των εγκαταστάσεων που να χαρακτηρίζεται πρωτοποριακός για τα ελληνικά δεδομένα.


    Στο θέμα αυτό βέβαια της κατασκευής της Ακαδημίας 22 χρόνια τώρα με όλες τις κυβερνήσεις και δεκάδες διαφορετικά πολιτικά πρόσωπα στο τιμόνι του Υπουργείου, έγιναν «βήματα χελώνας», γιατί μάλλον στην πραγματικότητα δεν το ήθελαν διακαώς. Οι ευθύνες όμως δεν βαραίνουν αποκλειστικά και μόνο τους συγκεκριμένους. Αυτό ήταν και ένα από τα διαχρονικότερα αιτήματα του συνδικαλιστικού μας φορέα , αλλά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία εσωστρέφεια, με έλλειψη οράματος και πρωτοβουλίας για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί τα προηγούμενα χρόνια. Έχουν αποδυναμώσει με τις πράξεις τους και την ανικανότητα τους, το κύρος ενός φορέα 6.500 μελών και το πληρώνουμε καθημερινά!



    Τα κονδύλια υπάρχουν, μένει μόνο η βούληση για να πραγματοποιηθεί ένα όνειρο 22 ετών! 


ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συμβούλια Μεταθέσεων 2023: Η Νομοθεσία Λαβύρινθος και η ''Επιτυχία'' των Τροποποιήσεων!!!

΄΄ Να προσφύγει στην Δικαιοσύνη η ΠΟΕΠΛΣ κατά των συκοφαντών των Στελεχών του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ ’’

Απάντηση σε "καταγγελία" που είδε το φως της δημοσιότητας για Στελέχη του Κ.Λ/Χ ΠΕΙΡΑΙΑ